Atgriešanās birojā nenoliedzami ir ļoti liels pārbaudījums kā uzņēmējiem, tā arī darbiniekiem. Un ne velti visā pasaulē tiek meklēti jauni risinājumi modernam darba ritmam - no elastīga darba laika līdz pat bezmaksas brokastīm birojā.
Tomēr ir lietas, kas cauri laikiem un dažādiem pārbaudījumiem sevi pierādījušas kā arvien lielisks darbaspēka motivators un uzņēmuma panākumu atslēga.
Šajā rakstā apskatīsim, kā kafija var padarīt darbinieku atgriešanos birojā par Tava uzņēmuma veiksmes stāstu!
Kafijas nozīme pasaules darba vidē spēlējusi lielu lomu jau kopš 20. gadsimta sākuma, kad 8 stundu darba diena ASV rūpnīcās tika pieņemta kā jaunā norma. Ap to pašu laiku malta kafija - enerģijas lādiņš tasītē - kļuva pieejama jaunos un efektīvos vakuuma iepakojumos, kas solīja saglabāt kafiju svaigāku ilgāk.
Šie notikumi radīja lieliskus apstākļus jaunas kafijas kultūras attīstībai un jau tolaik darbinieki atzina, ka saruna ar kolēģiem pie kafijas tases pātraukumā bija neatņemama produktīvas darba dienas sastāvdaļa.
Ap 1960. gadu lielākā daļa uzņēmumu visā pasaulē bija pielāgojuši rūpnīcu un biroju darba laiku 8 stundu darba dienai, un kafija bija kļuvusi par vienu no lielākajiem darbinieku sabiedrotajiem garas, nogurdinošas darba dienas uzlabošanai (vai izdzīvošanai).
Un nu, kā mēs zinām, kafejnīcas, kas sola izcilu kafijas baudījumu, ir sastopamas teju uz katra stūra arī Latvijā.
Bet kā kafijas kultūra ietekmē darbiniekus birojā šodien?
Atgriežoties mūsdienu realitātē, sociālais aspekts viennozīmīgi ir tas, kas darbiniekiem ir tik ļoti pietrūcis, strādājot attālināti un pavadot lielāko dienas daļu Zoom videozvanos.
Un pat, ja Tu neesi espresso mīļotājs, bet labprāt iedzer tasi tējas no iemīļotās krūzītes, Tu noteikti zini, cik lieliskas un nepiespiestas bieži ir sarunas ar kolēģiem pārtraukumos.
Pētījumos atklāts, ka tikšanās ar darba biedriem pie kafijas tases uzlabo ražīgumu un sniedz kolēģiem iedvesmu rast jaunus risinājumus sarežģītām problēmām. Tā ir iespēja kaut uz mirkli ļaut prātam atpūsties no ikdienas pienākumu pildīšanas.
Līdz ar to uzņēmumā rodas vairāk veiksmīgu ideju, ko realizēt un vienkārši priecīgāku darbinieku.
Pārsteidzoši, ka tai nav jābūt ieplānotai kafijas pauzei - arī nejauša divu kolēģu tikšanās darba vietā un sarunas gaitā nonākšana jau līdz kafijas automātam spēj uzlabot padarītā darba kvalitāti un indivīdu noskaņojumu - divus ikvienam veiksmīgam uzņēmumam ļoti svarīgus aspektus
Tomēr tas vien, ka kafija birojā ir pieejama, nenozīmē, ka darbinieki būs laimīgi un aktīvi drūzmēsies ap kafijas automātu, radot daudz lielisku ideju.
Diemžēl ir novērots: ja birojā pieejamā kafija ir negaršīga, tad darbinieki vairāk sava darba laika pavada ārpus biroja, meklējot enerģijas lādiņu tasītē tuvās un tālās kafejnīcās. Tas bieži vien noved pie ieilgušiem pārtraukumiem un nevajadzīgas drūzmēšanās lielveikalos darba laikā.
Protams, tam ir arī pozitīvā puse - darbinieki dienas laikā izkustās vairāk, dodoties pastaigā uz kafejnīcu.
Tomēr uzņēmējiem ilgtermiņā tas ir liels zaudējums, jo darba laiks tiek tērēts ārpus biroja, un neplānota ideju ģenerēšana, ko veicina darba vide, tiek samazināta teju uz pusi. Tāpat noskaidrots, ka bez gardas kafijas pieejamības palielinās darbinieku rotācija un pazeminās vispārējā uzņēmuma produktivitāte.
Aizpildi formu un saņem bezmaksas konsultāciju.
Nepatīk aizpildīt formas – piezvani +371 26683311